• Op zaterdag 11 november waren de LSVV-selectiespelers 's morgens en 's middags in de Zuurkoolfabrieken van Kramer Zuurkool te vinden. In een seizoen wordt zo'n twintig miljoen kilo kool verwerkt tot zuurkool. En hiervan is dus een deel verwerkt van de selectie van LSVV.

     

    Nadat we een uitnodiging hadden ontvangen van oud-voorzitter Piet Kramer waren wij, Michel en Raymon Bes ook gereed om een leuke reportage vast te leggen met de camera. Voorafgaand aan beide ‘diensten’ werd eerst een filmpje van het televisieprogramma Het Klokhuis opgestart om te laten zien hoe nu uiteindelijk zuurkool wordt gemaakt. Even na 10.00 uur werd de eerste koolwagen van de dag gelost. Simon Harte en Jens Koenis waren hiervoor verantwoordelijk. Langzaam maar zeker vonden de witte kolen de weg richting de zuurkoolfabriek. De kolen van gemiddeld vier kilo per stuk werden door een interne transportband richting twee machines vervoerd om de kern uit de kool te verwijderen. De kern (stronk) wordt uit de kool geboord omdat deze hard en niet eetbaar is.

     

    Nadat de stronk uit de kool was geboord rolde de kool verder en werd het fijn gesneden door zeer scherpe messen. De kool was nu gesneden in zeer dunne ‘reepjes’ waarna het over een andere transportband werd vervoerd. Daar werd het ingrediënt zout toegevoegd. Het zout is niet voor de smaak zoals vele mensen denken, maar het zout neemt het vocht op wat in de gesneden kool zit. Dat vocht moet zoveel mogelijk uit de kool worden onttrokken.

     

    Vervolgens wordt de gesneden kool in een bak opgevangen om in grote put uitgespreid te worden. Als de grote put vol is wordt deze afgesloten met een soort van waterbed. Het waterbed is zo zwaar, dat het vocht uit de bak wordt geperst. Het is nu wachten totdat de bacteriën hun werk gaan doen. Het zijn gezonde melkzuurbacteriën die ervoor zorgen dat koolhydraten worden opgegeten en scheiden melkzuur uit. Dat klinkt misschien vies, maar het is het niet. Met een duur woord wordt dit ook wel fermentatie genoemd.

     

    Het maakt de kool zuur maar het is goed voor de mens. Nu wordt de kool officieel zuurkool genoemd. Daarna wordt het verpakt voor diverse supermarkten. Als je nu zuurkool koopt in de supermarkt weet je bijna voor 100% zeker dat het bij Kramer vandaan komt. Een andere partij gaat naar een bewaarkamer. De bacteriën kunnen zich in de tussentijd verder ontwikkelen waardoor de zuurkool langer houdbaar blijft. Zo kun je het bijvoorbeeld ook in de zomer eten. Ook kunnen er nog aan de zuurkool smaken worden toegevoegd. Dat kan bijvoorbeeld kerriezuurkool, kruidenzuurkool of wijnzuurkool zijn.

     

    Tot zoverre onze bevindingen over deze leuke en leerzame dag bij Kramer Zuurkool. We hopen dat ook de selectiespelers genoten hebben deze dag en dat we doormiddel van deze foto's en verslag een bijdrage heb kunnen leveren voor de site. Voor wie geïnteresseerd is naar alle foto’s van het dagje zuurkoolscheppen, surf even naar onze sportfotopagina op Facebook:

    www.facebook.com/MBSportfoto.

     

    Bij deze willen we daarom Piet Kramer, zijn vrouw Joke en zijn medewerkers die deze dag aanwezig waren bedanken voor deze gezellige en leerzame dag.

     

    Met vriendelijke groeten,

    Michel en Raymon Bes

    LSVV, Join the Club!