LEZING VAN DICK JOL BIJ LSVV EEN SUCCES!

Geplaatst op zondag, 2 december 2018 |

Afgelopen vrijdagavond 30 november sprak oud-voetbal-scheidsrechter Dick Jol als gastspreker in de kantine bij LSVV. Samen met de Club van Honderd organiseerde LSVV een gezellige voetbalavond voor haar sponsoren en de leden van de Club van Honderd.

 De Club van Honderd is opgericht in het jaar 1981 toen dokter Bruinsma (destijds voorzitter van LSVV) afscheid nam. Als afscheidscadeau aan de vereniging wilde hij graag een club van vrienden aan LSVV binden. Dit is de Club van Honderd geworden. Jaarlijks worden er door de leden van de Club van Honderd een bedrag gedoneerd. Dit was vroeger 100 gulden per persoon, wat nu 50 euro is. In totaal bestaat de Club van Honderd uit 130 personen.

 Het was even 19.30 uur toen de eerste leden van de Club van Honderd en sponsoren de kantine betraden. Onder genot van een kopje koffie/thee en een gebakje werd de avond aangevangen.

 

Als gastspreker was dus Dick Jol uitgenodigd. Dick Jol kennen de meeste mensen wel als oud-voetbal-scheidsrechter. Maar wat velen niet weten is dat Dick Jol eerst zelf nog gevoetbald heeft. De geboren Scheveninger begon als amateur bij SVV Scheveningen, VIOS en RVC. Daarna speelde hij als prof bij clubs in België; Berchem Sport en K.V. Kortrijk. Maar ook N.E.C. (Nijmegen Eendracht Combinatie) is een club waar Dick Jol gevoetbald heeft.

Na zijn actieve loopbaan als prof besloot Dick Jol om scheidsrechter te worden. In 1985 floot Dick Jol zijn eerste wedstrijd bij de amateurs. Vervolgens stoomde hij door om in de A-categorie uit te komen. Vanaf het jaar 1993 stond Dick Jol maar liefst negen jaar lang op een internationale lijst van arbiters. Dit hield in dat hij ook internationale wedstrijden ging fluiten.

 

Hij floot onder andere op het EK 2000 in Nederland en België en een jaar later floot hij de Champions League finale tussen Bayern München en Valencia. In het seizoen 2007-2008 werd Dick Jol gekozen tot beste arbiter van het jaar. Per 14 juli 2008 besloot Dick Jol om een punt achter zijn arbiterscarrière te zetten. Tegenwoordig fluit Dick Jol zo nu een dan een wedstrijd. Aan het einde van afgelopen seizoen floot hij hier op Sportpark Voorwaarts de wedstrijd tussen de Langedijker Legends en FC De Rebellen.

Voorzitter Piet Kramer nam even 20.15 uur de microfoon ter hand om Dick Jol het woord te geven op deze avond. Dick Jol besprak in zijn lezing “Je op de juiste manier voorbereiden op je taak” de facetten hoe een scheidsrechter zich voorbereid op een wedstrijd. Dit kan zijn doormiddel van het zien van bijvoorbeeld videobeelden of het lezen van magazines en/of websites. Maar ook wordt er bepaald in wat voor omgeving er wordt gevoetbald.

Daarna was het even tijd om een drankje te halen, waarna na een kwartiertje er diverse vragen gesteld konden worden aan Dick Jol. Zo werden er een aantal vragen gesteld, waarna er over gegaan werd tot het vertonen van videobeelden. Want hoe kan het scheidsrechter het beste een beslissing nemen in het veld zonder zien van videobeelden. Want rondom het veld staan allerlei camera’s die meer zien dan het oog van de scheidsrechter. Want ook het maken van fouten is menselijk, zelfs voor een scheidsrechter.

 Na de lezing van Dick Jol kreeg hij uit handen van voorzitter Piet Kramer en hoofdsponsor Willem Witte van Witte Koeltechniek een emmertje zuurkool en een lekkere fles wijn mee naar huis. Daarna werd de avond gezellig afgesloten met een hapje en drankje en bleef het na afloop gezellig in de kantine van LSVV.

 

Ik vond het erg leuk om hierbij aanwezig te zijn en ik wil hierbij iedereen bedanken voor deze gezellige avond in de kantine van LSVV. Dank hiervoor.

 

Met sportieve groeten, 

Michel Bes