LSVV SELECTIE HELPT DE ZUURKOOLFABRIEK!

Geplaatst op dinsdag, 13 november 2018 |

Hoe ga je een voetbal-loos weekend invullen? Precies, door een teambuildingsactiviteit in te plannen. En ja, wat kun je dan met een prachtige brede selectie gaan doen?

Afgelopen zaterdag 10 november was de LSVV selectie ’s morgens en ’s middags in de zuurkoolfabriek van Kramer te vinden. In een koolseizoen wordt zo’n twintig miljoen kool verwerkt. Dit jaar zijn de kolen iets kleiner dan voorgaande jaren dat kwam mede door de lange aanhoudende droogte. Maar desondanks alles kon er een deel van de kolen verwerkt worden door de selectie van LSVV.
Nadat voorzitter Piet Kramer en zijn zoon Dirk Kramer (directeur van de zuurkoolfabriek) een filmpje van het Klokhuis lieten zien hoe uiteindelijk zuurkool wordt gemaakt, was het tijd voor het echte werk. Het was even 10.00 uur en er werd een planning gemaakt wie waar op welke locatie kwam te staan binnen/buiten de fabriek.

De eerste koolwagen stond klaar. Via een lopende band vonden de eerste kolen de weg richting de zuurkoolfabriek. Vervolgens rolden de kolen richting twee stations. Daar werden de kolen zo omgedraaid dat de kern uit de stronk geboord kon worden. De kern (stronk) wordt juist uit de kool geboord omdat deze hard en niet eetbaar is.

Om uiteindelijk van de kool zuurkool te maken wordt het ingrediënt zout toegevoegd. Het is niet voor smaak zoals vele mensen zullen denken, maar zout neemt vocht op wat in de gesneden kolen zit. Dit vocht moet zoveel uit de kool.
Alle gesneden kool wordt opgevangen in een bak. Met een heftruck wordt deze bak opgepakt en omgekeerd in de put. In de put wordt de kool uitgespreid totdat deze vol zit. Vervolgens wordt de put afgesloten met een soort van waterbed. Het waterbed is zo zwaar dat het vocht uit de bak met kool wordt geperst.

Nu is het wachten totdat de bacteriën haar werk gaan doen. Dit zijn gezonde melkzuurbacteriën die er voor zorgen dat de koolhydraten (suikers) worden opgegeten en het melkzuur wordt uitgescheiden. Het klinkt misschien vies, maar het is niet vies. Met een duur woord wordt dit ook wel fermenteren genoemd. Dit maakt de kool zuur, maar het is goed voor de mens. De kool is nu officieel zuurkool.

Vervolgens wordt de zuurkool verpakt voor diverse supermarkten. Aan de zuurkool kunnen ook nog smaken worden toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan kerriezuurkool, kruidenzuurkool of wijnzuurkool.
Nadat de werkzaamheden waren afgerond in de zuurkoolfabriek stond ’s avonds nog een activiteit gepland. Hier was ik dan zelf niet aanwezig. Maar ik hoop dat de selectiespelers een leuke en leerzame dag hebben gehad bij Kramer Zuurkool. Doormiddel van dit verslag en een aantal bijgevoegde foto’s deel ik dit graag met jullie.
Komende zondag wordt er wel weer gevoetbald. Dan is in Hillegom op Sportpark de Zanderij SV Hillegom de tegenstander. Hopelijk weten dan op 18 november de LSVV-supporters/sters de weg te vinden naar Hillegom om ons cluppie weer aan te moedigen naar een overwinning in de competitie.

Met sportieve groeten,
Michel Bes